Industria care înflorește în România. Producția a explodat în ultimul an, în mare parte datorită importurilor

×
Codul embed a fost copiat

A crescut cantitatea de lactate fabricate în România. În primele luni ale anului, fabricile de procesare au colectat mai mult lapte de la fermieri, pe care l-au îmbuteliat ori l-au transformat în brânzeturi, unt, și smântână.  

Potrivit Institutului Național de Statistică, față de anul trecut și importurile au urcat cu peste 34%.

Tancurile cu lapte ale fermierilor s-au golit mai repede în acest an. Cel puțin așa arată datele INS, potrivit cărora fabricile de procesare au colectat cu 7,6% mai mult lapte de la fermierii noștri. Au crescut și importurile, cu 40%.

Claudiu Davițoiu, agricultor: „Colectarea într-adevăr a crescut. Pentru că a crescut și producția în țară. Noi lapte la export, materie primă, nu dăm. Fiecare procesator își face niște calcule. De unde să ia laptele cel mai ieftin?! Ei vor să cumpere cât mai ieftin. Prețul nostru, la ora actuală, la poarta fermei, cum o să vând eu de la 1 mai, e mai mic ca acum 2 ani”.

Creșterea cantității vine la pachet și cu producții mai mari de lactate. În primele două luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, fabricile au produs cu 18% mai multe brânzeturi - peste 17.000 de tone, dar și mai multă smântână, peste 11.000 de tone, și lapte de consum - 63.000 de tone.

Citește și
lapte
Românii sunt păcăliți să cumpere lactate falsificate. Ce au descoperit experții în urma unor teste făcute în laborator
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

O fabrică din Colțești, Alba, de pildă, și-a crescut producția de brânzeturi cu 10% într-un singur an.

Iuliu Cacovean, inginer producție: „Cantitatea de brânză este mai mare. Din gama noastră de brânzeturi maturate, brânzeturile cu condimentate au început să se vândă mai bine, brânza cu chili, cu nucă, trufe dintre cele condimentate. În procente, între 15-20%.”

Unii procesatori spun că mai multe solicitări sunt de la magazinele din țară, dar și din străinătate, drept urmare, au produs mai mult.

Marius Bîcu, reprezentantul unei fabrici de lactate: „Avem o creștere de 20% a producției și a vânzărilor față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem tot mai mulți oameni la magazinul de la poarta fermei. Am crescut foarte mult la telemea, telemea puțin sărată, telemea proaspătă”.

Portivit INS, dacă anul trecut prețul unui litru de lapte era în medie de 6 lei, anul acesta a scăzut până la 4 lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât costă mâncarea din fermele și laboratoarele universităților agricole din țară. Există abonamente la alimente
Cât costă mâncarea din fermele și laboratoarele universităților agricole din țară. Există abonamente la alimente

Fermele și laboratoarele universităților agricole au început să se extindă și să producă mai mult. De la mezeluri, lactate și ceaiuri, până la vinuri.

Românii sunt păcăliți să cumpere lactate falsificate. Ce au descoperit experții în urma unor teste făcute în laborator
Românii sunt păcăliți să cumpere lactate falsificate. Ce au descoperit experții în urma unor teste făcute în laborator

Deși sunt esențiale în alimentație, în special în cea a copiilor, multe dintre lactatele vândute în România sunt falsificate. Au ajuns la această concluzie îngrijorătoare inspectorii sanitar veterinari, după ce au făcut sute de teste.

Cel mai vechi producător de lactate din Italia angajează numai persoane de peste 60 de ani. ”Cei tineri m-au dezamăgit”
Cel mai vechi producător de lactate din Italia angajează numai persoane de peste 60 de ani. ”Cei tineri m-au dezamăgit”

Cel mai vechi producător de lactate din Italia a anunțat că va angaja de acum doar persoane de peste 60 de ani, pentru că tinerii au dezamăgit. Compania înființată acum aproape 250 de ani este celebră în toată lumea pentru produsele sale.  

O tânără cu alergie la lactate a murit după ce a mâncat tiramisu „vegan” la un restaurant. A fost deschisă o anchetă
O tânără cu alergie la lactate a murit după ce a mâncat tiramisu „vegan” la un restaurant. A fost deschisă o anchetă

O tânără cu alergie la lactate a murit după ce a mâncat o felie de tiramisu care ar fi trebuit să fie vegan. Tragedia a avut loc la un restaurant din Milano, Italia.

Noul an a adus scumpiri pentru amatorii de dulciuri și sucuri. Pe listă intră și anumite tipuri de pâine, lactate și mezeluri
Noul an a adus scumpiri pentru amatorii de dulciuri și sucuri. Pe listă intră și anumite tipuri de pâine, lactate și mezeluri

Noul an a adus scumpiri pentru amatorii de dulciuri și sucuri care, consumate în exces, pot crea probleme de sănătate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.