Cum se decongelează corect carnea. Greșeala pe care o fac majoritatea gospodinelor

decongelare carne
Shutterstock

Este întotdeauna o idee bună să ai în congelator carne de orice fel, de la piept de pui, cârnați, până la carne tocată de vită sau curcan. Dacă știi cum să decongelezi carnea rapid și sănătos, poți găti o masă acasă într-un timp foarte scurt.

Dar ce faci dacă trebuie să decongelezi rapid o bucată de carne? Ei bine, există câteva metode pentru a accelera procesul și a decongela rapid orice fel de carne. Iată care sunt cele mai bune metode de a decongela carnea corect, fără să te pui în pericol pe tine sau pe cei dragi.

Decongelarea cărnii în frigider

Aceasta este cea mai bună și sigură metodă de a decongela carnea. Mai exact, poți lăsa carnea congelată în frigider peste noapte. După ce s-a decongelat, carnea tocată, carnea de pui și fructele de mare pot fi păstrate în frigider încă o zi sau două, în timp ce carnea roșie (vita, porcul, mielul și friptura) rămâne bună încă trei până la cinci zile. Este important de știut că decongelarea în frigider a cărnii are un avantaj imens. Mai clar, carnea poate fi recongelată în siguranță, însă trebuie să știi că își va pierde puțin din calitate, conform Goodhousekeeping.com

Cuptorul cu microunde pentru decongelarea cărnii

Decongelarea cărnii în cuptorul cu microunde este o metodă rapidă și convenabilă, dar are câteva avantaje și dezavantaje de luat în calcul.

Decongelarea în cuptorul cu microunde este rapidă și eficientă, ceea ce reprezintă un avantaj imens. Microundele încălzesc și elimină rapid apa din interiorul cărnii, ceea ce duce la decongelarea rapidă a acesteia. Acest lucru este util atunci când doriți să pregătiți rapid o masă sau când sunteți în grabă.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Un alt avantaj este că în comparație cu alte metode de decongelare, cum ar fi decongelarea în frigider, decongelarea în cuptorul cu microunde nu necesită pregătire în avans. Pur și simplu plasați carnea în cuptorul cu microunde și setați timpul potrivit.

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje de luat în considerare. De exemplu, decongelarea în cuptorul cu microunde nu decongelează carnea uniform. Unele părți ale cărnii pot deveni prea uscate sau prea fierte, în timp ce altele pot rămâne încă înghețate. Pentru a evita acest lucru, este important să ajustați puterea cuptorului și să verificați des starea în care se află carnea în timpul procesului de dezghețare.

Un alt dezavantaj este că, în timpul decongelării în cuptorul cu microunde, carnea poate începe să se gătească în unele locuri. Acest lucru poate duce la o calitate inferioară a cărnii și la o textură nedorită. Pentru a evita acest lucru, este important să utilizați puterea cuptorului la nivel scăzut și să verifici des carnea.

Decongelarea cărnii în apă rece

decongelare carne

Această metodă poate decongela carnea rapid în aproximativ o oră, fără a necesita folosirea cuptorului cu microunde. Pune bucata de carne congelată într-o pungă specială pentru alimente, eliminând cât mai mult aer posibil. Umple o oală, sau un castron mare cu apă rece și bagă punga în apă.

Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a asigura menținerea temperaturii reci și continuarea decongelării cărnii. Bucățile mai mici de carne, cum ar fi de pasăre sau fructe de mare pot fi decongelate într-o oră sau chiar mai puțin, în timp ce cantitățile mai mari (trei până la patru kilograme) pot dura două până la trei ore. Poți estima aproximativ 30 de minute per kilogram pentru decongelarea unui curcan întreg congelat.

Mare atenție, una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii după ce decongelează carnea prin această metodă este să o congeleze înapoi. Nu este deloc o metodă sănătoasă, cu excepția cazului în care este gătită mai întâi.

Nu este recomandat să recongelezi carnea după ce a fost decongelată în apă din cauza riscului de contaminare bacteriană și deteriorare a calității cărnii. Când decongelezi carne în apă, temperatura cărnii începe să crească, permițând bacteriilor să se dezvolte mai rapid. Apa rece în care decongelezi carnea poate deveni un mediu favorabil pentru bacterii, mai ales dacă carnea a fost ambalată necorespunzător sau dacă ambalajul a fost deteriorat în timpul procesului de decongelare.

Dacă recongelezi carne care a fost decongelată în apă, există riscul ca bacteriile să se multiplice în timpul celei de-a doua perioade de congelare, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de bacterii patogene și creșterea riscului de intoxicații alimentare atunci când consumi carnea ulterior.

Pentru a evita aceste riscuri, este mai sigur să gătești carnea imediat după decongelare sau să o consumi în termen de câteva zile.

Cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii atunci când decongelează carne

Iată câteva dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când decongelează carne, conform Tastingtable.com.

Decongelarea la temperatura camerei

Decongelarea la temperatura camerei poate permite dezvoltarea bacteriilor în carne. Este important să eviți lăsarea cărnii la temperatura camerei în timpul procesului de decongelare.

Folosirea cuptorului cu microunde fără a te informa în prealabil

Dacă folosești cuptorul cu microunde pentru decongelare, trebuie să fii atent să nu înceapă să se gătească carnea în anumite zone, deoarece acest lucru poate duce la pierderea calității cărnii.

Decongelarea în apă caldă

Folosirea apei calde pentru decongelare nu este recomandată, deoarece poate crește temperatura cărnii și poate favoriza dezvoltarea bacteriilor. Este mai bine să folosești apă rece.

Decongelarea pe blatul de bucătărie

Lăsarea cărnii să se decongeleze pe blatul de bucătărie poate permite contaminarea bacteriană și nu este o practică sigură.

Recongelarea necorespunzătoare

După ce carne a fost decongelată, nu ar trebui să o recongelezi decât dacă a fost gătită complet între timp. Recongelarea cărnii care a fost deja decongelată poate duce la pierderea calității și la creșterea riscului de contaminare bacteriană.

Depozitarea necorespunzătoare a cărnii decongelate

După decongelare, carnea trebuie ținută la temperaturi sigure în frigider și consumată sau gătită într-un timp rezonabil. Nu lăsa carnea decongelată să stea prea mult timp la temperaturi ridicate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.