Cu ce se curăță mașina de spălat rufe. Soluții pentru a prelungi viața electrocasnicului

Curatare masina de spalat
Shutterstock

Descoperă cum trebuie să procedezi pentru a elimina mirosurile neplăcute din mașina de spălat rufe. Află ce metode prietenoase cu mediul poți folosi pentru a curăța și a prelungi viața electrocasnicului.  

Mașina de spălat rufe miroase urât din cauza acumulării de reziduuri organice, bacterii și mucegai, care pot fi rezultatul unei igiene necorespunzătoare sau utilizării inadecvate a mașinii de spălat.

De ce miroase urât mașina de spălat rufe

Pentru a înțelege mai bine această problemă și a preveni mirosurile neplăcute, trebuie să luăm în considerare următoarele aspecte:

Umiditatea: Mașina de spălat rufe, datorită mediului umed în care lucrează, poate deveni un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Dacă rufele nu sunt scoase imediat după spălare, sau ușa mașinii este lăsată închisă pentru o perioadă îndelungată, umiditatea se va acumula și va stimula dezvoltarea organismelor microbiene.

Reziduurile organice: Firimiturile, părul, scamele și alte reziduuri organice de pe haine pot rămâne în mașină după spălare. În combinație cu umiditatea, acestea vor crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care vor elibera mirosuri neplăcute.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Detergentul și balsamul de rufe: Utilizarea unei cantități prea mari de detergent sau a unui balsam de rufe cu miros puternic poate duce la acumularea de reziduuri pe tambur și garnitura ușii mașinii de spălat. Aceste reziduuri pot interacționa cu bacteriile și mucegaiul, contribuind la mirosul neplăcut.

Curățarea insuficientă: Dacă nu curățăm periodic mașina de spălat, murdăria și bacteriile se vor acumula în locuri greu accesibile, cum ar fi filtrele, garniturile și tamburul. O curățare necorespunzătoare va favoriza proliferarea organismelor microbiene și va duce la mirosuri neplăcute.

Spălarea la temperaturi scăzute: Spălarea hainelor la temperaturi mai mici, cum ar fi cele pentru programele de spălare "eco" sau "rece", poate fi benefică pentru economisirea energiei, dar nu elimină complet bacteriile și mucegaiul. Prin urmare, este recomandat să efectuăm din când în când spălări la temperaturi mai ridicate pentru a distruge aceste organisme.

Pentru a preveni mirosurile neplăcute în mașina de spălat, putem adopta următoarele măsuri recomandate de howards.com:

·       Asigurați-vă că scoateți hainele din mașină imediat după încheierea programului de spălare și lăsați ușa întredeschisă pentru a permite aerului să circule și pentru a reduce umiditatea.

·       Curățați în mod regulat garnitura ușii, tamburul și filtrele mașinii de spălat, îndepărtând reziduurile și murdăria acumulată.

·       Utilizați cantități adecvate de detergent și evitați excesul de balsam de rufe, pentru a reduce acumularea de reziduuri.

·       Din când în când, efectuați un ciclu de spălare la temperaturi mai ridicate, de preferat între 60-90 grade Celsius, pentru a distruge bacteriile și mucegaiul.

·       Dacă mașina de spălat are un program de „auto-curățare”, folosiți-l periodic pentru a menține interiorul mașinii în condiții igienice optime.

·       Păstrați mediul din jurul mașinii de spălat curat și uscat, pentru a reduce umiditatea ambientală care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.

Curățare mașina de spălat rufe cu oțet și bicarbonat

Pe lângă soluțiile pe care le găsiți în supermarketuri pentru curățarea mașinii de spălat, puteți apela și la produse precum oțetul sau bicarbonatul de sodiu.

Folosirea oțetului este o metodă eficientă pentru a îndepărta mirosurile neplăcute și pentru a menține mașina într-o stare bună. Iată de ce funcționează această metodă:

Distrugerea bacteriilor și a mucegaiului: Oțetul alb de masă conține acid acetic, care are proprietăți antimicrobiene. Atunci când oțetul este utilizat pentru curățarea mașinii de spălat, acesta poate ajuta la distrugerea bacteriilor și mucegaiului care s-au acumulat pe garniturile ușii, în filtre și pe alte suprafețe inaccesibile ale mașinii.

Neutralizarea mirosurilor: Mirosurile neplăcute din mașina de spălat rufe pot fi cauzate de acumularea reziduurilor organice, a bacteriilor sau a mucegaiului. Acidul acetic din oțet poate neutraliza și absorbi mirosurile, înlocuindu-le cu o aromă mai slabă și mai puțin deranjantă.

Îndepărtarea reziduurilor de detergent și balsam de rufe: Utilizarea regulată a detergenților și a balsamului de rufe poate duce la acumularea de reziduuri pe tambur, tubul de evacuare și garnituri. Oțetul are proprietatea de a dizolva aceste reziduuri și de a le îndepărta, astfel încât mașina să funcționeze mai eficient și să fie mai puțin predispusă la mirosuri neplăcute.

Cum să curățați mașina de spălat rufe cu oțet, potrivit wikihow.com:

1.       Asigurați-vă că mașina de spălat rufe este complet goală. Scoateți toate hainele și alte obiecte din tambur.

2.       Măsurați aproximativ 1-2 cești (aproximativ 250-500 ml) de oțet alb de masă.

3.       Setările mașinii trebuie să fie pe un ciclu de spălare cu apă caldă. Nu adăugați haine sau detergent în acest ciclu.

4.       Turnați oțetul măsurat direct în tamburul mașinii.

5.       Porniți mașina și lăsați-o să funcționeze complet, până când ciclul este finalizat.

6.       După finalizarea ciclului, înmuiați o lavetă în oțet și ștergeți garnitura ușii, filtrele și alte părți ale mașinii care pot acumula reziduuri.

7.       După curățare, lăsați ușa mașinii întredeschisă pentru a permite circulația aerului și pentru a reduce umiditatea.

Bicarbonatul de sodiu este un alt ingredient natural și eficient pentru curățarea mașinii de spălat rufe. Aceasta funcționează în mai multe moduri pentru a elimina mirosurile neplăcute, a curăța și a menține mașina în stare bună de funcționare:

Neutralizează mirosurile: Bicarbonatul de sodiu are proprietăți de neutralizare a mirosurilor. Când este folosit în mașina de spălat, acesta poate absorbi și neutraliza mirosurile neplăcute, cauzate de bacterii, mucegai sau reziduuri organice, oferind astfel un miros proaspăt și curat.

Curăță și absoarbe murdăria: Bicarbonatul de sodiu acționează ca un agent de curățare delicat, ajutând la dizolvarea și îndepărtarea reziduurilor de murdărie, detergent și balsam de rufe din tambur și din alte componente ale mașinii.

Absoarbe umiditatea: Bicarbonatul de sodiu absoarbe umiditatea, iar utilizarea sa în mașina de spălat rufe poate ajuta la reducerea mediului umed, care ar putea favoriza dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.

Cum să curățați mașina de spălat rufe cu bicarbonat de sodiu:

1.       Scoateți toate hainele și alte obiecte din tamburul mașinii.

2.       Măsurați aproximativ 1/2 cană până la 1 cană (aproximativ 125 până la 250 de grame) de bicarbonat de sodiu.

3.       Turnați bicarbonatul de sodiu în tamburul mașinii de spălat.

4.       Alegeți un ciclu de spălare cu apă caldă și porniți mașina de spălat pentru a o curăța cu bicarbonatul de sodiu.

5.       După finalizarea ciclului, înmuiați o lavetă sau o bucată de burete în bicarbonat de sodiu și ștergeți garnitura ușii, filtrele și alte părți ale mașinii care pot acumula reziduuri.

6.       Lăsați ușa mașinii întredeschisă pentru a permite aerului să circule și pentru a reduce umiditatea.

Este important să rețineți că atât oțetul, cât și bicarbonatul de sodiu sunt non-toxice și sigure pentru mașina de spălat, dar este recomandat să citiți manualul de utilizare al mașinii și să verificați dacă producătorul recomandă sau permite utilizarea acestora în mașina de spălat.

Alte metode de curățat mașina de spălat rufe

În afară de utilizarea oțetului și a bicarbonatului de sodiu, există și alte metode pe care le puteți încerca pentru a curăța mașina de spălat rufe. Iată câteva dintre ele:

1.       În mașina de spălat se pot acumula reziduuri de calcar, în special în zonele cu apă dură. Pentru a îndepărta calcarul și reziduurile, puteți utiliza o pastă din apă și praf de copt (bicarbonat de sodiu amestecat cu apă) pe zonele afectate și lăsați să acționeze timp de aproximativ 30 de minute înainte de a șterge cu o lavetă umedă.

2.       Pentru a elimina petele și a dezinfecta mașina de spălat, puteți folosi peroxid de hidrogen. Adăugați aproximativ 1/4 cană (aproximativ 60 ml) de peroxid de hidrogen în compartimentul pentru detergent și rulați un ciclu de spălare la temperatură înaltă. Aceasta va ajuta la curățarea și dezinfecția mașinii.

3.       Pentru o curățare puternică, puteți amesteca o soluție din oțet și bicarbonat de sodiu. Adăugați 1/2 cană (aproximativ 125 g) de bicarbonat de sodiu în compartimentul de detergent și 1/2 cană (aproximativ 125 ml) de oțet alb de masă în compartimentul de clătire. Rulați un ciclu de spălare la temperatură înaltă pentru o curățare profundă.

4.       Garniturile ușii și filtrele mașinii pot aduna reziduuri și mizerie. Îndepărtați-le și curățați-le în mod regulat cu o lavetă înmuiată în apă caldă și detergent pentru vase sau cu o soluție de apă și oțet.

5.       Pe piață există și produse de curățare speciale destinate curățării mașinii de spălat rufe. Acestea pot fi sub formă de tablete, pudre sau lichide și pot ajuta la îndepărtarea reziduurilor și la menținerea mașinii în stare bună de funcționare.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Şaptesprezece pistoale, fără serie şi fără muniţie, găsite într-un camion care încerca să intre în România
Şaptesprezece pistoale, fără serie şi fără muniţie, găsite într-un camion care încerca să intre în România

Şaptesprezece pistoale de calibrul 9 milimetri, fără serie şi fără muniţie, au descoperite într-un camion care încerca să intre în ţară pe la Calafat. Şoferul, cetăţean străin, nu a putut prezenta documente pentru arme şi a fost reţinut.

VOYO ți-a pregătit trei filme de excepție. Intră acum în cont și află ce poți viziona săptămâna aceasta
VOYO ți-a pregătit trei filme de excepție. Intră acum în cont și află ce poți viziona săptămâna aceasta

Trei filme de excepție sunt săptămâna aceasta disponibile pe VOYO. Intră chiar acum și urmărește Darkness of Man (2024), Knives Out (2019) și Jexi (2019).

Gheretele de la Aeroportul Otopeni cu sandvișuri de 55 de lei, închise de ANPC. Prețuri colosale, cu jeg inclus
Gheretele de la Aeroportul Otopeni cu sandvișuri de 55 de lei, închise de ANPC. Prețuri colosale, cu jeg inclus

ANPC a închis 11 puncte de lucru și a dat amenzi de peste 367.000 de lei printre gheretele nou-deschise de pe Aeroportul Otopeni, care vindeau sandvișuri cu 55 de lei și merdeneaua cu 20 de lei. În ciuda prețurilor uriașe, acestea erau pline de jeg.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM
România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM

Vijelii și caniculă, așa am putea descrie vremea din ultimele 48 de ore de la noi din țară.