Conopidă murată, cele mai bune rețete. Trucuri și secrete pentru cele mai bune murături cu conopidă

Conopida murata
Shutterstock

Conopida murată este nelipsită din orice casă. Acest deliciu de iarnă merge de minune cu o mulțime de preparate, de la mâncare de cartofi, pilaf, tocăniță cu carne, până la feluri mai simple, cum ar fi o simplă friptură cu cartofi prăjiți.

Dar conopida murată perfect crocantă are câteva trucuri și secrete pe care doar cei mai experimentați gospodari le știu.

Conopida murată este o delicatesă populară în bucătăria românească, oferind o combinație perfectă de crocant și acrișor. Cu gustul său unic și prospețimea păstrată în fiecare îmbucătură, conopida murată este o alegere ideală pentru orice masă. În acest articol, vă vom dezvălui cele mai bune rețete pentru a prepara conopida murată, împreună cu trucuri și secrete pentru a obține murături de calitate superioară.

Beneficii pentru sănătate

Conopida murată are numeroase beneficii pentru sănătate. Această murătură furnizează probiotice care ajută la menținerea florei intestinale sănătoase, stimulează sistemul imunitar și favorizează digestia.

De asemenea, conopida murată este bogată în vitamina C, vitamina K și antioxidanți, contribuind la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la menținerea sănătății oaselor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Conopidă murată în saramură

Cea mai clasică și tradițională rețetă de conopidă murată este cea în saramură. Pentru asta ai nevoie de:

• 3 kg conopidă
• 1 rădăcină de hrean
• Crenguțe de mărar cu flori
• Apă
• 1 lingură de sare de murături la fiecare litru de apă
• Boabe de muștare
• Boabre de piper și de coriandru
• 3 căței de usturoi

Conopida se curăță și se spală bine, apoi se rupe în buchețele mici. Rădăcina de hrean se curăță și se taie. În borcane sterilizate se pun câteva felii de hrean și buchețelele de conopidă. Se pune apă la fiert.

Când apa a fiert, se adaugă sarea, boabele de piper, de muștar și coriandru. Oprește focul și lasă totul să se odihnească câteva minute. Toarnă saramura fierbinte în borcane și închide-le cu capacul, punând o pătură peste ele. Lasă-le la răcit și pune-le într-un loc întuncat și răcoros.

Conopida murată cu sfecla roșie

Această rețetă este ideală dacă vrei să ai conopidă roz și delicioasă. Sfecla se îmbină bine cu aroma conopidei și îi dă o culoare fantastică.

Ingrediente:

• 2 căpățâni de conopidă
• 3 bucăți de sfeclă roșie
• 12 căței de usturoi
• 1 legătură mare flori mărar uscate
• 10 tije de țelină
• 4 fire de hrean
• 90 ml oțet
• 120 g sare pentru murături
• 4 litri apă
• 1 lingură piper negru boabe
• 1 lingură semințe de muștar

Pentru început, asigură-te că sterilizezi borcanele în care urmează să pui conopida la murat. Curăță
conopida bine și desfă-o în buchețele mici. Curăță și sfecla roșie, îndepârtând coaja, apoi tai-o în fâșii.

Tijele de mărar se rup, păstrând vârfurile cu semințe. Cățeii de usturoi se curăță, iar hreanul se spală și se taie fâșii subțirele, cât să încapă în borcane.

Se prepară saramura pentru conopidă din patru litri de apă, 120 g de sare pentru murături, boabele de piper și semințele de muștar. Se lasă la fiert cinci minute.

În fiecare borcan sterilizat se pun straturi de conopidă și sfeclă, adăugând frunze de țelină, mărar uscat, căței de usturoi și câteva fâșii de hrean.

Se adaugă saramura și se acoperă fiecare borcan cu o farfurie. Acum, trebuie lăsate peste noapte să fermenteze. A doua zi, se adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan și se sigilează cu capacul, păstrând borcanele undeva la răcoare și întuneric.

După șase săptămâni, murăturile sunt gata.

Conopida murata

Conopida murată rapid

Această rețetă este ideală dacă ai poftă de conopidă murată, dar nu ai chef să stai să aștepți până e gata. Conopida se poate mura super rapid, dacă respecți acești pași.

Ai nevoie de:

• 1 conopidă medie
• 1 litru de apă
• 3 linguri de sare
• 1 lingură de oțet de mere
• 2 căței de usturoi
• 1 linguriță de boabe de muștar
• 1 linguriță de boabe de piper negru

Spală conopida și desfă-o în buchețele mici.
Într-un vas mare, amestecă apa cu sarea, oțetul, usturoiul, boabele de muștar și piperul.

Așează conopida într-un borcan și toarnă amestecul de apă sărată peste ea.

Închide ermetic borcanul și lasă-l la fermentat la temperatura camerei timp de 24-48 de ore, apoi păstrează-l la frigider și consumă-l în decurs de o săptămână.

Gogonele și conopida murată

Combinația de gogonele și conopidă murată este delicioasă și crocantă. Procesul de murare este asemănător cu cele de mai sus, dar gustul va fi și mai bun odată cu adăugarea de gogonele.

Ingrediente:

• 3 kg gogonele
• 1 conopidă mare
• 2 cepe
• Frunze de țelină
• Boabe de muștar
• Boabe de piper
• Frunze de țelină
• Usturoi
• 4 l de apă
• 7 linguri sare de murături
• 300 ml oțet
• 200 g zahăr
• salicilat

Gogonele se spală bine și se taie în patru. Ceapa se curăță și se taie felii, iar conopida se spală și se desface în buchețele. În borcanele sterilizate se pun gogonele, conopidă și ceapă. Se adaugă boabe de piper, boabe de muștar, usturoi și o foaie de dafin opțional. Se adaugă un vârf de linguriță de salicilat la fiecare borcan.

Apa se pune la fiert cu oțetul, sarea și zahărul. După ce a dat în fiert, se lasă la răcit puțin și se pune peste gogonele și conopidă.

Conopidă murată în oțet

Una dintre cele mai apreciate rețete de murături este conopida murată în oțet. Iată ce ai nevoie:

• 2 kg conopidă
• 1 l de apă
• 500 ml oțet
• 200 g zahăr
• 1 lingură și jumătate de sare de murături
• 1 lingură boabe de piper
• Boabe de muștar
• 1 rădăcină de hrean

În borcanele sterilizate se pun buchețele mici de conopidă, bine spălate și curățate. Se curăță hreanul și se adaugă și el în borcane. Se face saramura punând zahărul sarea, piperul, boabele de muștar, apa și oțetul într-o oală. Se lasă să dea în clocot și se pun borcanele pe o tavă metalică.

Se toarnă saramura peste conopidă în borcane. Pune capacele și înfiletează-le bine, apoi depozitează-le într-un loc răcoros.

Așteaptă o săptămână până să consumi conopida murată în oțet.

Conopida murată dulce-acrișoară

Această variantă de conopidă murată este ideală pentru cei preferă murături puțin dulci, dar și acrișoare în același timp.

• 1 conopidă
• 1 bucată de hrean
• 1 ardei iute
• 1 morcov
• Sare de murătur
• Oțet
• Zahăr
• Apă

Spală bine conopida și desfă-o în buchețele apoi pune-le în borcane curate. Adaugă feliuțe de ardei iute, bucățele de hrean și feliuțe de morcov.

La fiecare borcan de 780 de ml se adaugă oțet de 9 grade, 1 lingură de zahăr și o jumătate de lingură de sare pentru murături.

Se adaugă crenguțe de mărar și se completează cu apă. Se închid borcanele și se pun la fiert pentru sterilizare, la foc mic timp de 20 de minute.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Cele două minuni făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor
Cele două minuni făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor

Carlo Acutis este un adolescent care a murit de leucemie în 2006, la vârsta de doar 15 ani.    

Ce a pățit o octogenară care s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani. „Nu m-am așteptat niciodată”
Ce a pățit o octogenară care s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani. „Nu m-am așteptat niciodată”

Iris Jones, o femeie în vârstă de 84 de ani, a vorbit deschis despre capcanele întâlnirilor online, după ce s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani.  

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.