Afacerea cu care a dat lovitura Cristina, după ce s-a perfecționat la Viena. „Românii și-au pus amprenta pe acest produs”

×
Codul embed a fost copiat

Cu o istorie de mii de ani, clătitele încep să câștige teren în România și în zona de afaceri.

Cu dulceață, ciocolată, caramel, arahide, fructe sau brânză cu stafide și cu diverse interpretări în funcție de țară sau zonă geografică, clătitele au dus la explozia unor magazine specializate exclusiv în acest desert, iar unele au chiar patiseri școliți în marile capitale ale gastronomiei. Oricum ar fi, nimeni nu poate fugi de gustul lor care te întoarce, mereu, în copilărie.

Succesul comercial s-a impus și în limbaj. Într-o clătitărie din Cluj, deserturile dulci și aromate se pot lua la pachet într-un con colorat de carton. Prețurile ajung și la 30 de lei pentru un singur produs, dar clienții nu lipsesc.

Băiat:Când intri aici în locație, mirosul de vanilie te dă pe spate”.

Claudiu, angajat clătitărie: „Acum câțiva ani am simțit nevoia să reinventăm clătita și am dorit să surprindem românii care mereu sunt în căutarea unor gusturi noi”.

Citește și
Clatite
Ce să faci ca să nu se mai lipească clătitele. Trucul care chiar funcționează
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În Alba Iulia, la prânz, oamenii se așează la rând la carul cu clătite. Cu ciocolată, dulceață și fructe.

Turist: „Foarte bune, senzaționale, bună rău”.

Aici totul variază între rețeta clasică și multe reinterpretări, dar clătitele mai au, pentru mulți, o calitate. Te întorc în copilărie.

Turist: „Clătitele îți aduc aminte de copilărie, de bunica și mirosul de vanilie, și atunci e un desert care merită gustat în orice moment”.

Adrian Ruscior, antreprenor: „A prins foarte bine la localnici, la turiști. Din SUA am avut, din Germania, Anglia foarte mulți, și chiar și din India”.

Și în restaurante sunt nelipsite din meniu. O porție de 350 de grame costă 26 de lei. Însă nu doar variantele dulci sunt căutate. Și clătita în variantă sărată este în topul comenzilor - cu carne, brânză, ciuperci, pește sau chiar pané.

Kovacs Zsolt-Ditmar, proprietarul unui restaurant: „Toată lumea se așteaptă de la clătite să fie dulci și aici am zis că, uite, ar trebui să reinterpretăm un pic”.

În povestea clătitei apar și oameni care trăiesc o pasiune mistuitoare. Cristina Barb a fondat o școală de patiserie după ce s-a perfecționat în mai multe laboratoare din Viena. A învățat, astfel, că banala clătită se poate transforma într-un desert sofisticat.

Cristina Barb, fondatoarea unei școli de patiserie: „Bretania este capitala clătitelor, de acolo toată lumea le-a preluat și le-a dus la un alt nivel. Românii sunt foarte inventivi. Au luat acest produs și și-au pus amprenta pe el. Putem să observăm o creștere foarte mare a numărului de localuri care servesc exclusiv clătite”.

Potrivit unui raport internațional, Statele Unite și Canada vor înregistra o creștere de aproape 40% din piața mondială a afacerilor cu clătite.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum să faci aluatul pentru clătite - vei avea nevoie de acest ingredient pentru a obține rezultate remarcabile
Cum să faci aluatul pentru clătite - vei avea nevoie de acest ingredient pentru a obține rezultate remarcabile

La o primă vedere, rețeta de clătite pare la îndemâna tuturor. Cu toate acestea, există un truc pentru ca un aluat de clătite să iasă ca la carte.

Ce să faci ca să nu se mai lipească clătitele. Trucul care chiar funcționează
Ce să faci ca să nu se mai lipească clătitele. Trucul care chiar funcționează

Descoperă câteva trucuri simple și eficiente pentru a preveni lipirea clătitelor în tigaie. Află cum poți obține clătite perfecte și delicioase, fără nicio urmă de lipire.  

Gospodinele din Ucraina au început mici afaceri cu mâncare tradiţională, în România. Ce preț au preparatele
Gospodinele din Ucraina au început mici afaceri cu mâncare tradiţională, în România. Ce preț au preparatele

Gospodinele din Ucraina au început mici afaceri cu mâncare tradiţională, în România. În casele în care sunt găzduite, pregătesc o mulțime de bunătăți: colţunaşi, cornuleţe sau clătite, după reţeta de acasă.

Drumul de 16 km între Novaci și Rânca, parcurs și în 5 ore. „Nu cred că ajung azi până sus”
Drumul de 16 km între Novaci și Rânca, parcurs și în 5 ore. „Nu cred că ajung azi până sus”

Suntem la finalul unui weekend în care mii de români plecaţi să se distreze şi-au testat răbdarea şi nervii. Au stat la cozi nesfârşite în maşini, iar în staţiuni au dat de alte cozi, fie la telecabină, fie la terase, la clătite sau la vin fiert.

(P) Cum să-ți deschizi o cofetărie online cu potențial uimitor?
(P) Cum să-ți deschizi o cofetărie online cu potențial uimitor?

Prăjiturile sunt pasiunea ta? Când vine vorba de dulciuri știi să gătești și alte preparate decât niște simple clătite sau gogoși?

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.