Armata Română a intrat în posesia primului sistem de rachete Patriot: „Țara va fi mai bine protejată”

militari
Pro TV

Ludovic Orban a fost prezent, joi, la ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, desfăşurată la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia din judeţul Constanţa.

„România a decis să realizeze un program de înzestrare a Armatei pe o perioadă de zece ani, care a fost adoptat şi care prevede practic întărirea capabilităţilor în special defensive ale României. România a decis şi îşi respectă angajamentul de a aloca doi la sută din PIB pentru cheltuielile de apărarea pentru realizarea acestui program de înzestrare. În cadrul programului de înzestrare sistemul de rachete Patriot este extrem de important, este un sistem de rachete sol-aer, care este de o complexitate şi un grad de tehnologie fără precedent şi cu rezultate excepţionale dovedite în acţiuni de luptă. România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul României, cetăţenii români sunt mai bine apăraţi”, a transmis Ludovic Orban.

El a menţionat că este convins că toate sistemele achiziţionate vor deveni operaţionale, transmite News.ro.

„Felicit pe toţi aceia care au fost implicaţi în procedurile de achiziţie, reprezentanţii Armatei Române şi cei care au participat la realizarea acestui contract şi sunt convins că toate cele şapte sisteme achiziţionate vor deveni operaţionale în conformitate cu calendarul stabilit. Vreau să evidenţiez parteneriatul strategic în SUA şi România capată o nouă materializare concretă într-o relaţie economică şi militară care este în avantajul României”, a spus premierul României.

Echipamentele principale din compunerea primului sistem Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forţelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august şi au fost transportate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu”, unde se desfăşoară testarea de acceptanţă şi recepţia.

Citește și
Serghei Șoigu
Ministrul rus al Apărării: NATO simulează cu regularitate atacuri cu rachete împotriva Rusiei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Achiziţionarea sistemelor Patriot a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării Parlamentului privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.

România a achiziţionat o configuraţie modernă hardware şi software de sisteme Patriot aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

„Armata Română devine cea de a 17-a țară care deține o astfel de capacitate”
 

„Armata Română devine cea de 17-a ţară care deţine, care va avea în dotare o astfel de capacitate şi cea de-a şaptea în rândul ţărilor membre NATO. Armata României primeşte un echipament esenţial, în forma cea mai modernă aflată în fabricaţie, un sistem defensiv testat în luptă, perfecţionat în timp, iar ţara noastră va fi mai bine protejată împotriva ameninţărilor externe. Acesta este primul echipament important achiziţionat şi livrat dupa semnarea în anul 2015 a acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru apărare. Astfel, alocarea a două procente din PIB pentru Apărare a oferit începând cu anul 2017 predictibilitatea politicilor de dotare a Armatei României cu tehnică modernă şi ne-a permis să demarăm şi să susţinem programe de înzestrare credibilă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a transmis că alte trei sisteme Patriot vor intra în dotarea Forţelor Aeriane Române până la sfârşitul anului 2022.

„Operaţionalizarea primului sistem Patriot este doar primul pas pentru realizarea unei capacităţi redutabile de apărare aeriană a ţării noastre care va contribui semnificativ la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în flacul estic. Sistemul Patriot recepţionat astăzi va fi urmat de încă trei care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române până la sfârşitul anului 2022”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a menţionat că acest sistem este unul dintre cele mai bune de apărare antiaeriană, fiind identic cu cel folosit de Armata SUA.

„Intră începând de astăzi în dotarea Armatei României unul dintre cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare antiaerian, cu rază lungă de acţiune, capabil să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în zona de responsabilitate indiferent de condiţiile atmosferice. România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software a sistemelor de rachete, aceeaşi cu cea folosită în prezent de Forţele Armate ale SUA, care permite contracararea tuturor tipurilor de ameninţări aeriene actuale”, a explicat Nicolae Ciucă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ceremonia de recepţie a primului sistem PATRIOT va avea loc joi, la Capu Midia
Ceremonia de recepţie a primului sistem PATRIOT va avea loc joi, la Capu Midia

Ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT va avea loc joi, la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu" de la Capu Midia, judeţul Constanţa.

Ministrul rus al Apărării: NATO simulează cu regularitate atacuri cu rachete împotriva Rusiei
Ministrul rus al Apărării: NATO simulează cu regularitate atacuri cu rachete împotriva Rusiei

Avioane ale ţărilor NATO efectuează cu regularitate zboruri în cadrul cărora simulează atacuri cu rachete împotriva teritoriului Rusiei, a declarat ministrul apărării rus Serghei Şoigu.

Noi imagini surprinse de sateliți în Coreea de Nord. Phenianul ar pregăti lansarea unei rachete
Noi imagini surprinse de sateliți în Coreea de Nord. Phenianul ar pregăti lansarea unei rachete

Imaginile surprinse vineri de sateliți pe un șantier naval din Coreea de Nord arată că regimul pregătește o lansare-test a unei rachete cu rază medie de acțiune de pe un submarin, potrivit unui grup de reflecție american, citat de Reuters.

SpaceX va lansa 60 de sateliți Starlink pe orbită cu ajutorul unei rachete Falcon 9
SpaceX va lansa 60 de sateliți Starlink pe orbită cu ajutorul unei rachete Falcon 9

O rachetă SpaceX Falcon 9 care urmează să plaseze pe orbită 60 de sateliți Starlink va fi lansată joi la ora 15:46 (ora României) de pe Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.